Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

PGA Tour Standings
Golf Vesti
Latest topics

Mac Gregor- vekovi tradicije i vrhunskog kvaliteta

Go down

Mac Gregor- vekovi tradicije i vrhunskog kvaliteta

Post by Mijat Stevović on Tue May 18, 2010 4:26 pmUploaded with ImageShack.us

Davne 1897. godine firma se zvala " Crawford, Mac Gregor and Candy". Bila je smeštena u Daytonu, Ohio i proizvodila drvene đonove za cipele. Jedan od suvlasnika ,Edward Candy, tokom posete u Evropi upaznao je golf koji je u to vreme cvetao na starom kontinentu, a posebno u Škotskoj.Uploaded with ImageShack.us

Po povratku u USA candy je predložio kolegama da svoja iskustva u obradi drva upotrebe za izradu golf štapova. Podsećam vas da su se u ta vremena štapovi pravili od drveta.
S obzirom da je fabrika većinu svojih proizvoda prodavala u Evropi, partneri su odlučili da daju novo ime fabrici- Mac Gregor koje je zvučalo škotski. Marketinški trik je u potpunosti uspeo. Američki golf štapovi sa škotskim naglaskom su bile pravi hit na evropskim terenima, ali ne toliko zbog imena koliko zbog besprekornog kvaliteta i brojnih inovacija koje je fabrika uvodila u proizvodnji opreme. Uskoro je fabrika proizvodila i plasirala na tržište više od 100.000 štapova godišnje. Edward Candy je postao jedini vlasnik fabrike. U tim 20-tim godinama prošlog veka ova firma je prva počela da proizvodi metalne shaf-tove. Ime firme je bilo službeno promenjeno u Mac Gregor Golf co, a uz angažman legendarnog konstruktora Toney-a Penn-a, Mac Gregor je sarađivao sa najvećim imenima tadašnjeg golfa- Benom Hoganom, Byronom Nelsonom na izradi štapova novog dizajna. Uto doba rad fabrike su obeležile mnoge inovacije.
Tako je Mac Gregor prvi predstavio "Neutralizer" malu oprugu sakrivenu unutar shafta na mestu spoja sa glavom i štapom koja je kasnije pretvorena u " Sensicore tehnologiju". Umesto nepraktičnih gripova od kože Mac Gregor je prvi počeo da ih proizvodi od gume koji su trajali duže i pružale su dobru kontrolu u svim vremenskim uslovima.
Krajem 40-tih godina firma je predstavila revolucionarni"MT" set štapova koji je uključivao 4-wood(za dugu igru) i 9 iron ( za kratku igru). Po prvi put u istoriji golfa se prodavalo 13 štapova u jednom setu, jer u to vreme sastaviti čitav set je bio mukotrpan rad.Uploaded with ImageShack.us

Nakon zatišja tokom ratnih i posle ratnih godina kada je veliki broj golf terena bio pretvoren u stambena naselja Mac Gregor se na veliko vraća u 50 tim godinama.
Inovacije se nastavljaji pojavom" Eye - o - Matic"- umetka od fiber vlakna na licu palice u raznim bojama olakšavalo je izravnavanje štapa tokom adresiranja.
U 70-tim godinama firmu kupuje Jack Nicklaus. Vodio je firmu 20 godina.
1986 nicklaus je pobedio na Mastersu i koristio Mac Gregor set štapova. Samo tog dana Mac Gregor je prodao više od 5000 štapova.
Danas kada na tržištu dominiraju Nike, Titleist, Callaway i dr. ova firma se bori za prepoznavanje tradicije i kvaliteta.
Moto firme je da su bolji materijali, bolja tehnologija i bolji dizajn temelj bolje igre i zadovoljstva igranjem golfa.
Zar to nije ono što traži svako od nas?
avatar
Mijat Stevović
Amateur
Amateur

Posts : 72
Join date : 2010-03-21
Age : 23
Location : Lovćenac

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum